Hart- Long- Claudicatio- oncologische groepen

Onze groepsbehandelingen zijn altijd doelgroep specifiek. Dit betekent dat er een kleine groep (6-8 personen) patiënten met een overeenkomstige aandoening tegelijk aan het revalideren is. Deze groepstherapie wordt begeleid door onze therapeuten die hier een aanvullende scholing voor hebben gevolgd.

Op deze manier kunt u samen met andere patiënten ervaringen delen en een op maat gemaakte revalidatie volgen.
Wij hebben doelgroep specifieke revalidatie voor Hart-, long-,claudicatio patiënten.

Therapie voor hartpatiënten

Hartrevalidatie is bedoeld voor mensen met een hartaandoening. Een hartaandoening kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Het vanzelfsprekende vertrouwen in uw eigen lichaam is vaak verminderd.



Hartrevalidatie stelt u in staat uw dagelijkse leven weer op te pakken en voort te zetten binnen uw eigen grenzen en mogelijkheden. Hartrevalidatie is een effectief middel om te leren omgaan met vermoeidheid, benauwdheid, pijn op de borst en de angst en onzekerheid om deze klachten opnieuw te krijgen.

Het hartrevalidatieprogramma is specifiek gericht op de begeleiding bij het terugkeren naar uw bezigheden van vóór het optreden van hartfalen, het verbeteren van uw conditie, het terugdringen van psychische en sociale problemen naar aanleiding van uw hartfalen en het verkleinen van kansen op herhaling van hartfalen.

Hartrevalidatie voor wie?

De hartrevalidatie vindt plaats bij mensen met de onderstaande diagnoses:

  • Na een myocardinfarct (een hartaanval)
  • Na een CABG (“omleidingen” van de kransslagaders)
  • Na een PTCA (dotteren) of katheterisatie
  • Na een hartklepoperatie
  • Na een pacemaker of inwendige defibrillator (ICD)
  • Bij hartfalen (matig tot slechte functie van de hartspier)

Verwijzing

Voor u kunt deelnemen aan het hartrevalidatieprogramma dient u wel een verwijzing mee te brengen van uw cardioloog of huisarts met daarop vermeld de diagnose.

Het trainingsprogramma vindt plaats onder deskundige begeleiding van een fysiotherapeut die is opgeleid om mensen met hartfalen te kunnen begeleiden. Fysiomotion maakt deel uit van het CVRM-netwerk van FysunieQ. Dit is een samenwerkingsverband op het gebied van hartrevalidatie tussen ziekenhuis VieCuri en fysiotherapiepraktijken gespecialiseerd in het behandelen en trainen van mensen op het gebied van hartrevalidatie en hartfalen.

Therapie voor mensen met longklachten (COPD)

De allerbeste behandeling is een rookvrij leven leiden. Verder is het van belang uw medicijnen op de voorgeschreven manier te gebruiken. Daarnaast, zeker als u het snel benauwd krijgt: meer bewegen. Want door meer te bewegen houdt u uw conditie op peil. U raakt minder snel vermoeid, u herstelt sneller na een infectie en u voelt zich minder benauwd na een inspanning. Werken aan uw conditie is en blijft belangrijk. Dat doet u door meer te bewegen in het dagelijks leven en eventueel te sporten, individueel en in groepsverband, maar ook begeleid door een fysiotherapeut in een beweeg- of revalidatieprogramma.

Fysiotherapie kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Heeft u problemen met slijm opgeven, dan kan de fysiotherapeut u helpen met het aanleren van een effectieve manier van slijm losmaken en huffen en/of hoesten. Ademoefeningen kunnen helpen de kortademigheid te verminderen.

Onze fysiotherapeuten zijn extra geschoold en gespecialiseerd in het begeleiden van COPD patiënten.

Therapie bij etalage benen (Claudicatio intermittens)

Van een arts heeft u te horen gekregen dat u last heeft van \'claudicatio intermittens\', ook wel \'etalagebenen\' of \'etalageziekte\' genoemd. Dat wordt zo genoemd, omdat mensen met claudicatio intermittens vaak stil moeten blijven staan. Door de pijn in hun benen kunnen zij niet meer verder lopen. Uw arts heeft u verteld dat de pijn veroorzaakt wordt door een vernauwing in de bloedvaten en u veel moet gaan lopen. Dit lijkt een tegenstrijdig advies, u bent immers naar de arts gegaan omdat lopen juist het probleem is. Uit onderzoek is echter gebleken dat de maximale loopafstand gemiddeld genomen bijna verdubbeld kan worden door begeleide looptraining. Het beweegprogramma heeft als doel u te leren dagelijks voldoende te bewegen en dat vooral te blijven doen, want bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van uw gezondheid en om de achteruitgang van uw bloedvaten tegen te gaan.

Therapeuten: Loek PauwelsNick Meerts en Gerard Greefkens